Savoir-Vivre - Kopalnia wiedzy na temat dobrych manierSavoir-Vivre - Kopalnia wiedzy na temat dobrych manier
  Savoir-Vivre - Kopalnia wiedzy na temat dobrych manier
Zarejestruj się Pomoc Lista użytkowników Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane

Wróć   Savoir-Vivre - Kopalnia wiedzy na temat dobrych manier > Savoir-vivre > Savoir-vivre przy stole

Ogłoszenie

Savoir-vivre przy stole Wybierasz się na bankiet, do restauracji, a może na imieniny do cioci? Dowiedz się, jak należy zachowywać się przy stole zgodnie z zasadami savoir-vivre'u.

Odpowiedz
Podobne tematy, które mogą Cię zainteresować
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Układanie sztućców po skonczonym posilku Kader Savoir-vivre przy stole 109 27-01-2014 21:03
Sałatka i sztućce Magdalena Savoir-vivre przy stole 22 04-11-2011 21:01
Rodzaje sztućców Admin Ciekawostki 1 08-09-2009 20:17
Lekceważenie? Magdalena Dobre maniery na co dzień 9 26-03-2009 18:56
Jedzenie i jeżdżenie Magdalena Dobre maniery na co dzień 5 30-03-2008 01:09

 
Narzędzia wątku
stare 17-03-2008, 17:13   #1
Ahmed
Użytkownik
 
Avatar Ahmed
 
Rejestracja: Mar 2008
Postów: 119
Podziękowań: 0
Pomógł 1 raz
Ahmed Bywa czasem na forum
Domyślnie Sztućce i ich ułożenie

Co oznaczają poszczególne ułożenia sztućców na talerzu?
W jakiej pozycji układać sztućce na talerzu?
Co oznaczają owe pozycje?
Ahmed jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 17-03-2008, 19:30   #2
blue.tomato
Forowicz
 
Avatar blue.tomato
 
Rejestracja: Mar 2008
Postów: 317
Podziękowań: 1
Pomógł 16 razy
blue.tomato Rozpoznawany przez większość użytkownikówblue.tomato Rozpoznawany przez większość użytkowników
Domyślnie RE: Sztućce i ich ułożenie

http://www.mars.sn2.pl/styl-i-klasa/savoir-vivre/nakrycie-rozszerzone.html
blue.tomato jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-03-2008, 13:07   #3
Schinella
Forowicz
 
Avatar Schinella
 
Rejestracja: Mar 2008
Postów: 485
Podziękowań: 2
Pomógł 57 razy
Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?
Domyślnie RE: Sztućce i ich ułożenie

Powyzszy link prezentuje klasyczne ustawienie zastawy stolowej i sztuccow. Warto pamietac, ze sztuce dobierane sa do menu i ustawiane w kolejnosci od zewnatrz do wewnatrz.
W przypadku bogatego menu z owocow morza, bedziemy miec na stole inne narzedzia takie jak widelczyk do ostryg, pika do lobstera, widelczyk oraz uchwyt do slimakow, male metalowe szpilki do malych muszelek i malzy etc.
Schinella jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-03-2008, 19:45   #4
blue.tomato
Forowicz
 
Avatar blue.tomato
 
Rejestracja: Mar 2008
Postów: 317
Podziękowań: 1
Pomógł 16 razy
blue.tomato Rozpoznawany przez większość użytkownikówblue.tomato Rozpoznawany przez większość użytkowników
Domyślnie RE: Sztućce i ich ułożenie

Cytat:
Napisał Schinella
W przypadku bogatego menu z owocow morza, bedziemy miec na stole inne narzedzia takie jak widelczyk do ostryg, pika do lobstera, widelczyk oraz uchwyt do slimakow,......
oczywiscie te morskie slimaki sa najsmaczniejsze
blue.tomato jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-03-2008, 19:59   #5
Magdalena
Senior
 
Avatar Magdalena
 
Rejestracja: Mar 2008
Postów: 1,148
Podziękowań: 17
Pomógł 21 razy
Magdalena Rozpoznawany przez większość użytkownikówMagdalena Rozpoznawany przez większość użytkownikówMagdalena Rozpoznawany przez większość użytkowników
Domyślnie RE: Sztućce i ich ułożenie

Blue Tomato, nie miałam okazji ich kosztować, być może są wspaniałe Kto wie, może kiedyś polubię te 'smakowitości'. Ale widzę, że Ty masz wyraźny ubaw! Musisz uwielbiać te morskie ślimaki
PS Podziwiam Schinellę za wiedzę z zakresu ułożenia i wykorzystania tych wszystkich sztućców.
Magdalena jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-03-2008, 21:05   #6
blue.tomato
Forowicz
 
Avatar blue.tomato
 
Rejestracja: Mar 2008
Postów: 317
Podziękowań: 1
Pomógł 16 razy
blue.tomato Rozpoznawany przez większość użytkownikówblue.tomato Rozpoznawany przez większość użytkowników
Domyślnie RE: Sztućce i ich ułożenie

Cytat:
Napisał Magdalena
Ale widzę, że Ty masz wyraźny ubaw!
a no pewnie ze mam , pamietam jak Polska nalezala do RWPG jednym z najbardziej chodliwych towarow naszej produkcji wolno nam bylo eksportowac na zachod byly winniczki - iscie nie morskie


Cytat:
Napisał Magdalena
PS Podziwiam Schinellę za wiedzę z zakresu ułożenia i wykorzystania tych wszystkich sztućców.
a i owszem, tylko jesli podawane sa roznorodne owoce morza na jednym platerze wszystkie przysmaki sa juz podane 'oskubane' i oporzadzone zgniatarki do langusty ani kraba nie potrzeba

a jesli o malzach mowa to je sie je uzywajac ich wlasnej muszli

a krewetki w ogole je sie paluchami
blue.tomato jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 31-03-2008, 15:04   #7
Schinella
Forowicz
 
Avatar Schinella
 
Rejestracja: Mar 2008
Postów: 485
Podziękowań: 2
Pomógł 57 razy
Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?
Domyślnie RE: Sztućce i ich ułożenie

Polecam liste owocow morza, gdzie slimaki nalezace do grupy mieczakow (mullosk) sa jak najbardzie wliczone:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_types_of_seafood

Byc moze uzycie slowa slimaki na okreslenie mieczakow 'bulots' czy 'bigorneaux' bylo niefortunne, ale przyznam ze nie znam polskich odpowiednikow, a wygladaja bardziej na slimaki niz malze - zdjecia w ponizszych linkach:
http://en.wikipedia.org/wiki/Whelk
http://en.wikipedia.org/wiki/Common_periwinkle
Schinella jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 31-03-2008, 17:51   #8
blue.tomato
Forowicz
 
Avatar blue.tomato
 
Rejestracja: Mar 2008
Postów: 317
Podziękowań: 1
Pomógł 16 razy
blue.tomato Rozpoznawany przez większość użytkownikówblue.tomato Rozpoznawany przez większość użytkowników
Domyślnie RE: Sztućce i ich ułożenie

aaa, periwinkle - je sie z kolei je szpilka :P
blue.tomato jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 01-04-2008, 10:29   #9
Schinella
Forowicz
 
Avatar Schinella
 
Rejestracja: Mar 2008
Postów: 485
Podziękowań: 2
Pomógł 57 razy
Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?Schinella Gdzieś coś słyszał, ale czy zostanie ekspertem?
Domyślnie RE: Sztućce i ich ułożenie

Co do platerow z owocami morza, to czesto sa one juz odpowiednio przygotowane, ale szanujace sie restauracje podaja zgniatarki, piki, owe szpilki czy gwozdziki do periwinkli etc. Zalaczam prywatne foty z Paryza, z jednej z restauracji w Dzielnicy Lacinskiej, gdzie przygotowywane sa i podawane owoce morza.
http://wizerunek.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?451435
Schinella jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 01-04-2008, 10:39   #10
Asiula
Junior
 
Avatar Asiula
 
Rejestracja: Mar 2008
Postów: 70
Podziękowań: 0
Pomógł 0 razy
Asiula Neutralny użytkownik
Domyślnie RE: Sztućce i ich ułożenie

Po obejrzeniu Twoich zdjęć Schinello stwierdzam że są potrawy których bym nie zjadła za żadne skarby świata.
Asiula jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz
<<--- Kliknij, aby odpowiedzieć w tym temacie
Podziel się tym tematem na   Facebook

Narzędzia wątku

Zasady Postowania
Możesz zakładać nowe tematy
Możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest włączony
Emotikonywłączony
[IMG] kod jest włączony
HTML kod jest Wyłączony



Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 11:20.


Powered by vBulletin?
Copyright ?2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin